Over Mariëtte & Jalbert

Mariëtte (1973): “Ik ben sinds mijn puberteit al gefascineerd door alles wat met liefde, intimiteit en seks te maken heeft. Ik vond het bovenal heel verwarrend. Hoe kon iets wat mij zoveel plezier gaf ook zoveel gedoe opleveren? Zo vond ik seks aan het begin van een relatie een feestje maar na verloop van tijd werd het altijd saai, ervoer ik geen lust meer, ging ik vreemd en kwam ik in de relatie steeds verder van mijzelf af te staan. Ook werd ik steeds ongevoeliger. Toen ik in 2005 vanuit mijn rol als lichaamsgerichte seksuoloog individuen en koppels ging begeleiden ontdekte ik dat al deze (eeuwenoude) patronen gingen over een disbalans tussen het mannelijke en het vrouwelijke. Ik voelde ook dat voelbaar was in het lichaam; sporen die zich diep in het lichaam nestelden. Een manier om uit deze patronen te stappen was om ze in het lichaam, middels een andere manier van seks hebben die ik ‘liefde maken’ noemde, te helen.
Toen ik Jalbert ontmoette in 2010 kon ik alles wat ik had bedacht ook echt gaan leven. Door samen liefde te maken werd mijn lichaam weer gevoelig, ging mijn hart meer open en kon ik mij persoonlijk verder ontwikkelen. Ook alle sporen van minder prettige seksuele ervaringen smolten in de veilige bedding van onze verbinding.
Onze eerste Making Love Retreat was in 2015. In die week viel alles op z’n plek en ben ik steeds meer de ‘maak liefde’ boodschap gaan verspreiden. We kwamen jaarlijks terug om de retreat opnieuw te ervaren en ontdekten de enorme gelaagdheid van de overdracht van Diana en Michael Richardson, directe leerlingen van Osho. Toen Jalbert en ik zelf retreats wilden gaan geven trokken wij de stoute schoenen aan en vroegen onze leraren of wij hun retreat in de Nederlandse taal mochten gaan geven. Ik voel mij enorm vereerd dat zij deze vraag positief beantwoordden.
Naast het begeleiden van deze retreats heb ik een praktijk als lichaamsgerichte seksuoloog, werk in de reguliere zorg met seksueel getraumatiseerde tienermeiden, spreek en schrijf ik, allemaal met het doel om mensen bewust te maken van hun potentie om liefde te maken. Een manier van seks hebben die bijdraagt aan een liefdevolle relatie en daarmee aan een beetje meer wereldvrede. Bij een groot deel van mijn activiteiten betrek ik Jalbert om het evenwicht tussen het mannelijke en het vrouwelijke te waarborgen.”

De persoonlijke site van Seksuoloog Mariëtte vind je hier.

Jalbert (1969): “Als vijfde kind in een gezin met zes kinderen heb ik me altijd een beetje een buiten beentje gevoeld. Waar mijn oudere zus en broers ‘keurig’ binnen de lijntjes kleurden was ik altijd nieuwsgierig naar wat zich buiten die lijntjes afspeelden. Ik werd hierdoor vaak ervaren als een rebel of dwarsligger. Ik was geïntrigeerd door de relatie van mijn ouders; ik kreeg het idee dat ze allebei niet zichzelf waren maar een soort ‘harmonieus’ compromis leefden. Ook leek het wel alsof de thema’s liefde, intimiteit en seksualiteit simpelweg niet bestonden in ons gezin.

Na mijn middelbare school ben ik snel op kamers gegaan (volgens mijn ouders net op tijd om het niet helemaal te laten escaleren) en daar is mijn zoektocht naar liefde, relaties, intimiteit en seksualiteit begonnen. En natuurlijk ook naar de rest van mijn (onzekere) zelf die wilde presteren en succesvol zijn. Door mijn nieuwsgierige, actieve en niet angstige aard werd dit een pad van vallen en opstaan met daarin grote hoogten, diepe valkuilen, stekels, ongelukken, verdriet, verwijt, strijd, oneerlijkheid. Mijn carrière en zakelijk succes was groot maar ik werd steeds ongelukkiger in de liefde en in mijn vriendschappen. Ik voelde mezelf ‘een pakketje schroot met een dun laagje chroom’.
Terugkijkend ben ik dankbaar voor dit pad (en de drie schitterende kinderen die ik heb gekregen) maar ik kan nog de leegte en ellende voelen (vaak door schuld en schaamte) over wat zich allemaal heeft afgespeeld in de naam van liefde.
Toen ik in 2008 Mariette ontmoette voelde ik bij haar eerste aanraking (ze masseerde mij) iets wat ik niet kende maar waar ik altijd zo naar had verlangd. Ik kon het geen woorden geven maar mijn nieuwsgierigheid dreef mij in haar armen. Ik stopte met al mijn verdovende verslavingen (omdat ik mijn leegte en ellende niet wilde voelen) en leerde stapje voor stapje weer te voelen. Hierdoor ontdekte ik ook eindelijk het verschil tussen liefde, intimiteit en seksualiteit. Tijdens onze eerste Making Love Retreat in 2015 vielen alle puzzelstukjes op z’n plek en zijn Mariëtte en ik steeds meer de ‘maak liefde’ boodschap gaan verspreiden. Eerst via de Love Bubbles die Mariette en ik samen zijn gestart op onze plek in Lochem, en daarna ook door het begeleiden van mannen, vrouwen en stellen. Ik ontdekte in het begeleiden van stellen dat de patronen die ik als kind bij mijn ouders (en waar ik zelf ook in verzeild was geraakt), heel universeel zijn. Een beknellend patroon waar iedereen die persoonlijk wil groeien vroeg of laat tegenaan loopt. Tegenwoordig laat ik me leiden door de liefde en liefde voor het leven. Dit kan (één op één) door middel van de aanraking of coaching maar ook door het begeleiden van grote en complexen transformatie processen bij bedrijven of instellingen.  De leegte in mezelf van toen is nu gevuld met liefde en dat is een heerlijk gevoel. Het leven duurt te lang om liefdeloos te verduren.”